Vegaaninen mätidippi

Haluatko tuoda juhlapöytään tai rentoon illanviettoon jotain uutta ja herkullista? Vegaaninen mätidippi on täydellinen valinta! Tämä ihanan raikas ja samettisen pehmeä dippi on ollut ilmiö jo pitkään Ruotsissa ja saanut suosiota myös Suomessa. Se sopii erityisesti sipseille, mutta hurmaa varmasti myös muiden naposteltavien seurana. 

Vegaaninen mätidippi koottuna lautaselle

Tämä juhlava herkku on nopea tehdä ja yksinkertaisuudessaan loistava tarjoilu illanviettoihin, leffailtoihin, kesäpöytään tai vaikka uudeksi vuodeksi tai muihin juhliin! 

Dippi syntyy helposti vegaanisesta crème fraîchesta, Caviart-mädistä, punasipulista ja raikkaasta sitruunankuoresta. Ripaus ruohosipulia ja rouhaisu mustapippuria viimeistelevät tämän makuelämyksen. Voit myös kokeilla, onko tilli mielestäsi maukkaampaa ruohosipulin sijaan, vaiko sitten molempi parempi! 

Reseptiä kuvatessa päädyimme käyttämään appelsiininkuorta, josta tuli hieman makeampi maku kuin sitruunasta olisi tullut. Sitruunankuoren raastamiseen suosittelemme esimerkiksi sitrusrautaa. Se muistuttaa kuorimaveistä, ja siinä on pienet, pyöreät terät. Sitrusraudalla saat ohuita suikaleita ilman että terä leikkaa valkoista kuorta mukaansa. Raastaessasi kuoren suoraan lautasen päällä saat kuoresta irtoavat aromaattiset mehupisarat mukaan dippiin! 

Mitä syödä vegaanisen mätidipin kanssa?

Vegaaninen mätidippi ja vegaaninen sipsipussi

Mikä sipsi olisi mätidipin paras kaveri? Meidän suositus on Superbonin klassiset suolatut sipsit tai pippurisipsit. Hyvin paahtuneet, rapeat ja sopivan suolaiset sileät sipsit antavat dipin mauille tilaa ja tuovat maut yhteen. Kombosta löytyvät kaikki perusmaut: sipsien ja mädin suola ja rasva, crème fraîchen hapokkuus, sitruunankuoren aromikkuus ja kevyt karvas maku. Myös rakenteet ovat kohdallaan, kun kermaisuus ja rapeus tukevat tätä makukomboa.

Meidän versiossa dippi kootaan lautaselle, ja näin jokainen herkuttelija voi itse dippailla haluamansa määrän sipsin kyytiin. Voit halutessasi koota täytteet pieniksi keoiksi valmiin sipsitarjottimen päälle. Tällöin sipsit pääsevät kostumaan, joten nautithan luomuksesi pian kokoamisen jälkeen.

Kokeile ja ihastu – tämä dippi vie kielen mennessään ja hurmaa vieraat!

Vegaaninen mätidippi valmistuu helposti

Vegaaninen mätidippi ja sipsit tarjolla

Näitä tarvitset vegaaniseen mätidippiin (noin 4 annosta)

1 prk vegaanista crème fraîcheä

n. 50 g Caviart-merilevämätiä

½ pieni punasipuli 

1 rkl ruohosipulia

sitruunankuorta

rouhaisu mustapippuria

  1. Lusikoi crème fraîche lautaselle, sekoita tasaiseksi.
  2. Pilko punasipuli hienoksi silpuksi. Hienonna ruohosipuli.
  3. Ripottele punasipulisilppu nätisti eri puolille dippiä.
  4. Lusikoi Caviart pieniksi keoiksi crème fraîchen päälle, koristele ruohosipulisilpulla.
  5. Raasta sitruunan kuorta kaiken päälle hienoksi suikaleiksi ja rouhaise päälle mustapippuria myllystä.
  6. Dippaa sipsejä valmiiseen dippiin.

Arvio per 100g. (lähde fineli)

Ravintotekijä Saanti
energia, laskennallinen 216 kcal
rasva 18,7 g
rasvahapot tyydyttyneet 12,0 g
rasvahapot monityydyttymättömät 1,2 g
hiilihydraatti imeytyvä 3,6 g
sakkaroosi 0,1 g
kuitu, kokonais- 0,2 g
proteiini 7,0