Home » Vegaaninen mätidippi
Haluatko tuoda juhlapöytään tai rentoon illanviettoon jotain uutta ja herkullista? Vegaaninen mätidippi on täydellinen valinta! Tämä ihanan raikas ja samettisen pehmeä dippi on ollut ilmiö jo pitkään Ruotsissa ja saanut suosiota myös Suomessa. Se sopii erityisesti sipseille, mutta hurmaa varmasti myös muiden naposteltavien seurana.
Tämä juhlava herkku on nopea tehdä ja yksinkertaisuudessaan loistava tarjoilu illanviettoihin, leffailtoihin, kesäpöytään tai vaikka uudeksi vuodeksi tai muihin juhliin!
Dippi syntyy helposti vegaanisesta crème fraîchesta, Caviart-mädistä, punasipulista ja raikkaasta sitruunankuoresta. Ripaus ruohosipulia ja rouhaisu mustapippuria viimeistelevät tämän makuelämyksen. Voit myös kokeilla, onko tilli mielestäsi maukkaampaa ruohosipulin sijaan, vaiko sitten molempi parempi!
Reseptiä kuvatessa päädyimme käyttämään appelsiininkuorta, josta tuli hieman makeampi maku kuin sitruunasta olisi tullut. Sitruunankuoren raastamiseen suosittelemme esimerkiksi sitrusrautaa. Se muistuttaa kuorimaveistä, ja siinä on pienet, pyöreät terät. Sitrusraudalla saat ohuita suikaleita ilman että terä leikkaa valkoista kuorta mukaansa. Raastaessasi kuoren suoraan lautasen päällä saat kuoresta irtoavat aromaattiset mehupisarat mukaan dippiin!
Mikä sipsi olisi mätidipin paras kaveri? Meidän suositus on Superbonin klassiset suolatut sipsit tai pippurisipsit. Hyvin paahtuneet, rapeat ja sopivan suolaiset sileät sipsit antavat dipin mauille tilaa ja tuovat maut yhteen. Kombosta löytyvät kaikki perusmaut: sipsien ja mädin suola ja rasva, crème fraîchen hapokkuus, sitruunankuoren aromikkuus ja kevyt karvas maku. Myös rakenteet ovat kohdallaan, kun kermaisuus ja rapeus tukevat tätä makukomboa.
Meidän versiossa dippi kootaan lautaselle, ja näin jokainen herkuttelija voi itse dippailla haluamansa määrän sipsin kyytiin. Voit halutessasi koota täytteet pieniksi keoiksi valmiin sipsitarjottimen päälle. Tällöin sipsit pääsevät kostumaan, joten nautithan luomuksesi pian kokoamisen jälkeen.
Kokeile ja ihastu – tämä dippi vie kielen mennessään ja hurmaa vieraat!
Näitä tarvitset vegaaniseen mätidippiin (noin 4 annosta)
1 prk vegaanista crème fraîcheä
n. 50 g Caviart-merilevämätiä
½ pieni punasipuli
1 rkl ruohosipulia
sitruunankuorta
rouhaisu mustapippuria
Arvio per 100g. (lähde fineli)
Ravintotekijä | Saanti |
---|---|
energia, laskennallinen | 216 kcal |
rasva | 18,7 g |
rasvahapot tyydyttyneet | 12,0 g |
rasvahapot monityydyttymättömät | 1,2 g |
hiilihydraatti imeytyvä | 3,6 g |
sakkaroosi | 0,1 g |
kuitu, kokonais- | 0,2 g |
proteiini | 7,0 |